Utrecht - Vredenburg 17 - gesloopt 19380000.0011

 

 Literatuur

 

- Hulzen, A. van, Utrecht op oude foto's [deel 1]. Van Catharijne naar Wittevrouwen. Den Haag, 1977cop. [247 blz. ISBN 90.233.0369.5]. Hierin "De nieuwe C. en A.": blz. 140-141 ("Het bekende Haagsche Koffiehuis aan het Vredenburg moest in de twintiger jaren plaats maken voor C. en A. Brenninckmeyers Modemagazijnen, die op 24 maart 1923 geopend werden". Voor de verbreding van de Korte Viestraat (tot Sint Jacobsstraat) werden panden gesloopt. "Een strook van de vrijgekomen grond kwam in het bezit van C. en A., die dit terrein bestemde voor uitbreiding van het winkelpand. Op 27 juli 1938 gingen de deuren van de oude zaak voorgoed dicht en op 4 augustus werd met de sloop van dit gebouw begonnen." De verkoop ging door in een noodgebouw aan de overkant. Op 15 september 1939 werd de nieuwe zaak geopend. "Links van C. en A. liep de Hogenbergsteeg; dit nauwe straatje was in 1584 na de sloop van het kasteel Vredenburg aangelegd en gaf een verbinding tussen het Vredenburg en de Lange Koestraat.")

- Hulzen, A. van, Utrecht bij gaslicht. Den Haag (Kruseman), 1980 cop.\2e druk. [251 blz. ISBN 90.233.0416.0]. Hierin "Het Haagsche Koffiehuis": blz. 173-177 (Hier "stond het Logement Het Wapen van Holland, dat echter al in het midden van de 19e eeuw als Het Haagsche Koffiehuis bekend stond")

- "Het Vreeburg gaat veranderen". In: Stadsblad, 25-08-1966. (Over de sloop van o.a. dit pand. Hierin o.a. "Binnen enkele weken verhuist schoenenmagazijn Bervoets-Vriezelaar van het Vredenburg naar de St Jacobsstraat. Deze winkel betrekt daar, als zelfstandige eenheid, een gedeelte van het C. en A.-complex. Aangezien dan de huidige winkel van Bervoets-Vriezelaar aan het Vredenburg leeg komt en Radio Actief reeds enige tijd geleden verhuisd is van het Vredenburg naar een noodwinkel aan de Catharijnesingel, kan dus in het begin van het najaar begonnen worden aan de sloop van twee onooglijke huizen aan het Vredenburg. Daarmee wordt een belangrijke nieuwe fase ingeluid van de bouw van het geheel nieuwe winkelcomplex van C. en A. [...] Het nieuwe winkelgebouw van C. en A. waarin aan de Vreeburgzijde als zelfstandige eenheid een neiuwe winkel voor Radio Actief komt, zal ons grootste stadsplein zeker meer allure geven. Opnieuw is dan een stukje van het dorpsachtige karakter verdwenen. [...] Maar om even terug te keren tot het plekje, waar nu gebouwd gaat worden: hier speelde voorheen drinken en eten een grote rol. Reeds omstreeks 1528 vinden we hier de 'Herberg Cornelis die smetst Weduwe', de zaak, waaruit wellicht het Haagsche Koffyhuis is ontstaan. Dat 'koffyhuis' vinden we reeds onder die naam een dikke anderhalve eeuw geleden. Het vormde tot het moment, waarop hier C. en A. kwam en dat was in 1923, een aparte noot in de Vreeburgse gezelligheid. Het immens grote gebouw was géén hotel, doch slechts café-restaurant. Maar ... van zeer grote allure! Zo had deze zaak aanvankelijk aan de Vreeburgzijde een grote inrijpoort voor rijtuigen. die naar de stallen in het achterdeel voerde. Later werden die stallen ingericht tot garage voor de auto's van de bezoekers! [...] Toen 'Het Haagje' verbouwd werd tot C. en A. ging er een flink brok uitgaansleven verloren.")

- "Haags Koffiehuis". In: Nieuwsbrief Volksbuurtmuseum Wijk C, 12-2008 [jrg 15, nr 60], blz. 4 (betreft de twee opeenvolgende locaties)